Šarišský hrad ožije počas víkendu atmosférou stredoveku

29.08.2012 Prešov

Veľký Šariš 29. augusta (TASR) - Tradičnými hradnými hrami ožije počas nadchádzajúceho víkendu areál Šarišského hradu pri mestečku Veľký Šariš v okrese Prešov. Návštevníkov 7. ročníka podujatia prenesú princezné, šermiari, sokoliari, zbojníci, ako aj hradné strašidlá do obdobia stredoveku.
Program Šarišských hradných hier odštartuje v nedeľu 2. septembra na lúke pod hradom o 13.00 h svätou omšou, po ktorej bude nasledovať vystúpenie Sokoliarov sv. Bavona z Banskej Štiavnice. Na spomínanom mieste sa následne odohrá rozprávkový príbeh O pyšnej princeznej v podaní prešovského Divadla Portál a v programe ďalej vystúpi aj spevácka skupina Šarišske gavalire. Lúku pod hradom zaplnia v tento deň i remeselníci a rôzne atrakcie pre deti.
"Špecifikom tohto podujatia sú predovšetkým scénky v dobových kostýmoch na lesnej ceste, ktoré už tradične nacvičujú mladí dobrovoľníci z Veľkého Šariša v rámci prázdninového projektu s názvom Šarišský Hollywood. Tento rok sa do projektu zapojili celé desiatky mladých ľudí, takže hrad a dlhá lesná cesta, ktorá k nemu vedie, opäť ožijú rozprávkami a kúzlami," informovala Katarína Pirohová z organizačného tímu Šarišských hradných hier.
Ako ďalej uviedla, popoludňajší program na hradnom nádvorí odštartuje o 15.00 h. Na miestnom pódiu vystúpia šermiarske skupiny Cohors a Sarus z Prešova, ako i skupina Espada z Liptovského Mikuláša, ktorá bude mať na nádvorí postavený svoj stanový tábor s povestnou mučiarňou.
"Navyše, domáci ochotnícki herci nacvičili hrané divadlo O skúpom kráľovi, ktoré bude mať premiéru práve na hradných hrách. Na hrade nebude chýbať občerstvenie, remeselníci, dvorný maliar portrétov, lukostrelci, černokňažník či smädný mních, ktorí bude čapovať pivo v originálnej hradnej krčme," doplnila Pirohová.
Pre návštevníkov tohtoročných hier pripravia organizátori bezplatné parkovisko na lúke pod hradom. V súvislosti s organizáciou podujatia Dopravný podnik mesta Prešov zároveň posilní autobusové spoje. Výber vstupného nebude tento rok prebiehať pri vstupe do lesa, ale tesne pod hradnou bránou.
 

Vyberte región